Phishing
Zelfs midden in deze corona-crisis zijn er nog steeds cybercriminelen actief die uit zijn op je geld.
Beste klant,
Zelfs midden in deze corona-crisis zijn er nog steeds cybercriminelen actief die uit zijn op je geld. Dit gebeurt vaak via mail, maar tegenwoordig ook vaker via SMS. Dit heet phishing.
Er zijn verschillende voorbeelden. Zo kan je een bericht krijgen dat er pakje onderweg is, maar je moet nog de transportkosten betalen. Of je bank laat je zogezegd weten dat iemand anders heeft proberen in te loggen, en je moet dit dringend controleren. En net tijdens deze controle krijgen de cybercriminelen toegang tot je rekeningen!
De nieuwste phising truuk: je krijgt een SMS dat je bij FOD financiën, zeg maar de belastingen, een openstaande schuld hebt, met hierbij een link om direct te betalen. Gebruik deze link absoluut NIET!
Hier nog eens de tips op een rijtje om phishing berichten/ telefoons te herkennen:
- Is het onverwacht? Krijg je zonder reden een bericht van deze afzender: je kocht niets, verwacht geen pakketje, had lang geen contact, enz. Controleer zeker verder.
- Is het dringend? Hou je hoofd koel: kreeg je echt een eerste aanmaning tot betaling? Ken je die 'vriend in nood' wel?
- Ken je de afzender? Controleer het e-mailadres, ook op spellingsfouten. Maar let op: een legitiem e-mailadres is geen garantie.
- Vind je de vraag vreemd? Een officiële instantie zal je nooit via e-mail, sms of telefoon vragen om je wachtwoord, bankgegevens of persoonlijke gegevens.
- Naar waar leidt de link waar je moet op klikken? Zweef met je muis over de link. Is de domeinnaam, het woord voor .be, .com, .eu, .org, … en voor de allereerste slash “/”, ook echt de naam van de organisatie?
- Word je persoonlijk aangesproken? Berichten met algemene en vage aanspreektitels, of je e-mailadres als aanspreking, die wantrouw je beter.
- Bevat het bericht veel taalfouten? Ook al zorgen doorgewinterde cybercriminelen voor correcte taal, taalfouten of een vreemde taal kunnen wijzen op een verdacht bericht.
- Zit het bericht in je Spam/Junk folder? Indien ja, wees extra voorzichtig. Je kan ook zelf verdachte berichten markeren als Spam of Junk en zo anderen waarschuwen.
- Probeert iemand je nieuwsgierig te maken? Iedereen zou nieuwsgierig worden bij berichten met een link als "Kijk wat ik over jou las ..." of "Ben jij dit op deze foto?", maar laat je niet vangen.
- Is het te mooi om waar te zijn? Iedereen wint graag een iPhone of geld enz… (zonder aan een wedstrijd te hebben meegedaan) Maar weet dat er nog maar weinig gratis is in het leven.
- Cybercriminelen maken gebruik van de actualiteit. Let op voor bij vb. valse berichten over Corona. Laat je niet wegleiden naar valse websites. Raadpleeg enkel officiële website van de overheid en de grote nieuws sites.